Kersthuisjes van Lemax

Breng de ultieme kerstsfeer bij u in huis

Het recept voor het perfect droomkerstdorpje

Kerstmis is het feest van de tradities. Samen de kerstboom versieren, de kerststal inrichten, cadeautjes uitpakken en uitgebreid tafelen. Sinds een aantal jaar is daar een traditie bij gekomen: het inrichten van je eigen droomkerstdorp. Wil je dit jaar eens flink uitpakken en opvallen met je kerstdorp? Volg dan onderstaande tips op: 

Men neme: een topplek


Zoals je soep in de beste pan maakt, zo kies je voor je kerstdorp de beste plek in je huis. Een plek waar het kerstdorp het meest tot z’n recht komt. Denk aan een dressoir, een plekje onder de kerstboom of bij de schouw. Je kunt ook kiezen voor een speciale kersttafel.

Voeg toe: een goede ondergrond


Als je goed en voortvarend te werk wilt gaan, dan kies je voor een papieren ondergrond. Daar kun je naar hartenlust straatlantaarns, boompjes en andere schattige details op plakken. Kies voor papier met een rots-look of koop papier met sticky dots (plakstickers) om het jezelf wat makkelijker te maken. Zorg ook dat er genoeg ruimte is om naast en tussen je huisjes straten, boompjes, beekjes en poppetje te plaatsen. 

Een snufje hoogteverschillen


Om een dynamisch dorpje te maken, zorg je dat er wat hoogteverschillen zijn. Ben je een echte DIY-er? Dan draai je je hand er niet voor om om met wat dozen en papier maché een prachtige rotsformatie te maken. Let op: zorg voor genoeg ruimte voor kabels. Vind je dat een tikkeltje ver gaan? Ga voor gemak en koop een ‘basis-kerstdorp’. Een mooie ondergrond waar al ruimte is gereserveerd voor huisjes en kabels.

Een flinke portie kersthuisjes


Je kersthuisjes vormen de basis van je kerstdorp. Meestal zijn dit keramieken huisjes met een lichtje erin. Met alleen huisjes heb je nog geen dorp, toch? Daar hoort een kerk bij, wat winkels of een snoepkraampje. Er zijn tal van huisjes en gemeenschapshuizen te koop. Dus laat je lekker inspireren. Houd jouw droomdorpje goed voor ogen. Is dat een Victoriaans Engels dorp? Of juist een modern ski-dorp?

Voeg wat beweging toe


Je blik valt extra snel op een bewegend detail. Hoe cute is een schaatsbaan met bewegende schaatsers!? Of wat dacht je van een draaiende molen of een rijdende trein? Zo zorg je voor wat leven in de brouwerij.

Toefje decoratie…


Met wat decoratiemateriaal maak je het perfecte plaatje af. Creëer sneeuw met een sneeuwdeken of poedersneeuw. Let op: een sneeuwdeken is minder mooi, maar poedersneeuw stuift wel flink. Je zorgt voor mooi openbaar groen door mos aan te brengen rondom de straten, bij beekjes en bij het dorpsplein. Plaats ook de straatlantaarns en spots nu, zodat je de kabels weg kunt werken. Maak straten met strooisel van kurk of steentjes. Een beekje creëer je met blauwe glassteentjes. 

Voeg de boompjes en poppetjes toe


Tijd om de boompjes en poppetjes een plekje te geven. Je kunt bomen met en zonder sneeuw kopen. Zorg dat je verschillende maten in huis haalt, voor een speels effect. Zet een paar boompjes bij elkaar. Je kunt ook kerstbomen inclusief lichtjes kopen.
Poppetjes zijn er ook in alles soorten en maten. Zorg dat ze goed bij je thema passen. Zie je kerstdorpje als een mooie foto of een ‘still’ uit een film. Je legt een moment vast. Een moment waarin van alles gebeurt. Mensen gaan naar de bakker, dansen samen, staan bij een kampvuurtje of gaan naar de kerk. Zorg dus dat je die scenes creëert. Ook leuk: een sneeuwballengevecht of een bezoek van de kerstman.


Blus dit alles af met de laatste details

Tot slot plaats je bruggetjes, vlaggen, houtstapels en voeg je eventueel wat poedersneeuw toe. 

Keep it small 

Klein maar fijn. Hoe schattig is zo’n mini-dorpje!? Je hoeft echt niet meteen groots uit te pakken. Maak een klein diorama in bijvoorbeeld een houten krat, stolp, lantaarn of kweekkasje. En zie wat de kracht van een klein dorpje is. Veel bouwplezier! 

Toon filters Verberg filters

Filter producten

€   - 
Wis selectie
1 - 27 van 27 producten