Kleur de tuin roze

Kleur de tuin roze

Het is al enige tijd dé trendkleur in de mode en in het interieur: romantisch roze. Maak je tuin en het zomerterras helemaal hip met tuin- en potplanten die lieflijk roze bloeien. Hier een paar aanraders!

Roze tuintoppers

Er zijn talloze sterke vaste planten die roze bloeien. Denk aan klim- en struikrozen, pioenrozen, hortensia’s, Lavatera, Zeeuws-knoopje (Astrantia), lupines, geraniums en astilbes, maar bijvoorbeeld ook clematis, herfstanemonen, de roze bessen van de kardinaalsmuts (Euonymus grandiflorus) en de roze ‘borsteltjes’ van pimpernel Sanguisorba obtusa ‘Pink Brushes’. Een- en tweejarigen die vrolijk roze bloeien zijn onder andere vingerhoedskruid, Cosmea, geurende pronkerwt (Lathyrus) en kattensnor (Cleome).

Roze zomerbloeiers

Geschikt voor in potten en hangmanden zijn onder andere vlijtig liesje, begonia, kalanchoë, kleine anjers, dahlia, Diascia, petunia’s, surfinia’s, Franse geraniums of potgeraniums (Pelargonium). Voor in een grotere pot of kuip kies je een Chileense jasmijn (Sundaville of Mandevilla) of oleander. Deze zijn nu volop verkrijgbaar in ons tuincentrum in Wijchen, Malden en Kapel Avezaath.

Combineren in alle seizoenen

Niet alleen regeren ‘is vooruitzien’. Een mooie tuin is ook een kwestie van plannen. Denk daarom ook aan najaars- en voorjaarsbloeiers, of ze nu roze of in een andere kleur bloeien. Bollenexpert Jacqueline van der Kloet van de Theetuin in Weesp adviseert roze tulpen (die je plant in het najaar) te combineren met roze – en eveneens vroegbloeiende – geraniums, vrouwenmantel en het gebroken hartje, en roze bloeiende sneeuwroem met het donkere blad en de donkerpaarse bloemen van het labradorviooltje. Voor het najaar zijn de bolletjes van de herfsttijloos (Colchicum) en winterharde cyclamen een aanrader. Nog een tip van Jacqueline: de zoete kleur oogt in de felle zon vaak een beetje grijzig. Plant roze bloeiers daarom bij voorkeur in gedeeltelijke schaduw of halfschaduw in combinatie met pittiger kleuren als dieprood en paarsrood.