Bestrijdingsmiddelen

Al uw vragen over het weren van plagen en het beschermen van uw planten beantwoorden wij in deze categorie.

Hoe houd ik slakken uit de tuin?

Slakken uit de tuin houden kunt u op verschillende manieren doen, waaronder:

 • Koffiedik rondom de planten strooien.
 • Koperen ringen rondom de planten leggen.
 • Een vogelvriendelijke tuin maken om deze natuurlijke vijand aan te trekken.
 • Slakkenkorrels uit ons tuincentrum.

Het best kunt u beginnen met het bestrijden van slakken door biologische methodes te gebruiken. Denk hierbij aan het koffiedik of de koperen ringen. Ook kunt u de slakken eenvoudig oppakken en verplaatsen naar een andere plek. De slakken kunnen dan echter wel terugkomen. De slakkenkorrels koopt u eenvoudig bij ons in het tuincentrum. De korrels bij ons in het tuincentrum zijn giftig voor slakken, maar niet voor eventuele honden, katten of overige dieren in de tuin. Kom langs om het aanbod te bekijken of om meer tips om slakken uit de tuin te houden.

Hoe kan ik rupsen bestrijden?

Rupsen in de tuin kunnen hartstikke vervelend zijn. Vooral jonge planten kunnen worden ‘aangevallen’ door de rupsen. Deze beschermt u door plantjes af te dekken. Zo kunnen de rupsen er niet meer bij en zijn de jonge plantjes beschermd. Verder kunt u de overige planten in de tuin op de volgende manieren beschermen:

 • Tuinplanten planten met een sterke geur.
 • Vogels naar de tuin lokken. Vogels zijn de natuurlijke vijand van de rups. Als u meer vogels in de tuin hebt betekent dit dat de rupsen langzaamaan verdwijnen.
 • Insectenspray of poeder tegen rupsen in de tuin uit ons tuincentrum.

Door tuinplanten met een sterke geur te planten en vogelhuisjes en vogelvoer in de tuin te plaatsen kunt u voorkomen dat de rups naar uw tuin komt. Als de rups zich eenmaal heeft gevestigd, kunt u het best de spray of het poeder tegen rupsen uit ons tuincentrum gebruiken. Voor meer informatie over het bestrijden van rupsen bent u van harte welkom bij één van onze vestigingen.

Wat zijn de meest voorkomende plagen in de tuin?

Plagen in de tuin zijn hartstikke vervelend en kunnen uw tuin flink aantasten. Maar wat zijn nu de meest voorkomende plagen in de tuin en kunt u deze het best bestrijden? Wij hebben de meest voorkomende plagen in de tuin op een rij gezet:

 • Slakken zijn dol op het eten van planten en kunnen helaas geen onderscheid maken tussen onkruid en nieuwe planten. Slakken kunt u bestrijden door koffiedik rondom uw planten te strooien of een koperen ring om de planten te plaatsen. Verder vindt u in ons tuincentrum ook slakkenkorrels die giftig zijn voor deze plaag.
 • Bladluizen vindt u in uw planten en zij eten het sap. De ontlasting die zij hierna in uw tuin achterlaten trekt mieren aan; de ontlasting is namelijk ontzettend zoet. Voor u het weet heeft u dus twee plagen in de tuin! Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijand van bladluizen en zij kunnen tot wel 100 bladluizen per dag opeten. Zorg ervoor dat lieveheersbeestjes in uw tuin komen of koop een aantal larve en zet deze uit in de tuin.
 • Eikenprocessierupsen zijn ontzettend lastig te bestrijden. Het liefst eten zij eikenblad en de eikenprocessierups zoekt hier ’s avonds naar. U kunt de eikenprocessierups proberen te bestrijden door van uw tuin een vogelvriendelijke tuin te maken. Vogels voeren hun jongen soms rupsen en dit kan erg voordelig voor u uitpakken.

Wilt u meer informatie over de meest voorkomende plagen in de tuin en hoe u deze bestrijd? Kom dan langs bij ons tuincentrum en vraag hulp aan één van onze medewerkers. Zij staan graag voor u klaar.

Bladluis bestrijden: wat heb ik nodig?

Heeft u last van bladluis in de tuin en wilt u dit gaan bestrijden? Bescherm uw planten in de tuin door de

 • 20 gram groene zeep
 • 20 milliliter spiritus
 • 1 liter water
 • Emmer
 • Plantenspuit

Meng de groene zeep, spiritus en het water in de emmer en vul de plantenspuit. Spray uw planten in met het mengsel en herhaal dit gedurende een aantal dagen. Pas op: spray uw planten niet in als de zon fel schijnt. Heeft dit niet het resultaat wat u gehoopt had? Dan kunt u aan de slag gaan met het uitzetten van larve van lieveheersbeestjes of een spray tegen bladluis. Voor meer informatie en tips kunt u terecht bij ons tuincentrum. Onze medewerkers vertellen u graag meer over het bestrijden van bladluis.

Hoe houd ik katten uit de tuin?

Katten kunnen erg vervelend zijn. Deze dieren heeft u liever niet in de tuin, maar wilt u natuurlijk ook geen schade aandoen. Katten uit de tuin houden kan op verschillende manieren. Kattenschrik zijn bijvoorbeeld korrels die ervoor zorgen dat de katten de plek met de korrels vermijden. Ideaal voor de moes- of siertuin. Peper strooien op plekken waar u de katten liever niet hebt is ook een manier om de katten te verjagen. Verder is het strooien van koffiedik rondom de planten die u wilt beschermen ook een optie. Door koffiedik te strooien rondom de planten beschermt u deze direct ook voor slakken!

Wilt u meer informatie of tips over het verjagen van katten uit de tuin? Kom dan langs bij ons tuincentrum en vraag advies aan één van onze medewerkers. Zij helpen u graag verder met het veilig verjagen van de katten uit de tuin.

Hoe herken en bestrijd ik spint?

Merkt u dat er spint op uw planten zit? Balen! Spint zijn mijten die het sap uit uw planten proberen te zuigen en zijn niet makkelijk weg te krijgen. U kunt spint herkennen door de fijne draden die rondom de bladeren van uw plant vormen en het zijn ontzettend kleine witte, gele of groene beestjes. Bent u er zeker van dat uw planten last hebben van spint? Dan kunt u het best direct beginnen met het bestrijden hiervan.

Spint bestrijden doet u door de ergst aangetaste delen van uw planten te verwijderen. Deze knipt u eenvoudig af en gooit u in de groenbak. Doe dit voorzichtig; spint kan anders op andere planten terecht komen. Hierna kunt u de minder erg aangetaste delen behandelen met vloeistof uit ons tuincentrum. Deze vloeistof van Ecostyle bestaat voor 100% uit natuurlijke stoffen en is niet schadelijk voor uw planten.

Wilt u meer informatie over het bestrijden van spint? Kom dan langs bij ons tuincentrum en vraag advies aan één van onze medewerkers. Wij hopen u snel terug te zien!

Wolluis: hoe kom ik ervan af?

Wolluis is een plaag op uw planten die lastig te bestrijden is. Met onze tips komt u van wolluis af en worden uw planten beschermd. Wolluizen lijken op pissebedden en zijn met witte was bepoederd. Ook zult u de ovaalronde eieren herkennen op uw besmette planten.

U kunt van wolluis afkomen door flink in de weer te gaan met de plantenspuit. U zult dit vaker moeten herhalen om het gewenste resultaat te bereiken. Ook kunt u een klein deel spiritus mengen met water om de wolluis hardhandig aan te pakken. Verder zult u er voor moeten zorgen dat uw planten niet op de tocht staan. Als uw planten op de tocht staan trekken zij namelijk sneller wolluis aan.

Mocht het water en de spiritus niet werken, dan kunt u bij ons in het tuincentrum ook terecht voor een speciale vloeistof tegen wolluis. Deze vloeistof mengt u met water en doet u in een plantenspuit. Dit middel is gemaakt van 100% natuurlijke stoffen en makkelijk in gebruik. Wilt u meer informatie over het bestrijden van wolluis? Kom dan langs bij ons tuincentrum en vraag advies aan onze medewerkers.