Bestrijdingsmiddelen

Al jouw vragen over het weren van plagen en het beschermen van jouw planten beantwoorden wij in deze categorie.

Hoe houd ik slakken uit de tuin?

Slakken uit de tuin houden kun je op verschillende manieren doen, waaronder:

 • Koffiedik rondom de planten strooien.
 • Koperen ringen rondom de planten leggen.
 • Een vogelvriendelijke tuin maken om deze natuurlijke vijand aan te trekken.
 • Slakkenkorrels uit ons tuincentrum.

Het best kun je beginnen met het bestrijden van slakken door biologische methodes te gebruiken. Denk hierbij aan het koffiedik of de koperen ringen. Ook kun je de slakken eenvoudig oppakken en verplaatsen naar een andere plek. De slakken kunnen dan echter wel terugkomen. De slakkenkorrels koop je eenvoudig bij ons in het tuincentrum. De korrels bij ons in het tuincentrum zijn giftig voor slakken, maar niet voor eventuele honden, katten of overige dieren in de tuin. Kom langs om het aanbod te bekijken of om meer tips om slakken uit de tuin te houden.

Hoe kan ik rupsen bestrijden?

Rupsen in de tuin kunnen hartstikke vervelend zijn. Vooral jonge planten kunnen worden ‘aangevallen’ door de rupsen. Deze bescherm je door plantjes af te dekken. Zo kunnen de rupsen er niet meer bij en zijn de jonge plantjes beschermd. Verder kun je de overige planten in de tuin op de volgende manieren beschermen:

 • Tuinplanten planten met een sterke geur.
 • Vogels naar de tuin lokken. Vogels zijn de natuurlijke vijand van de rups. Als je meer vogels in de tuin hebt, betekent dit dat de rupsen langzaamaan verdwijnen.
 • Insectenspray of poeder tegen rupsen in de tuin uit ons tuincentrum.

Door tuinplanten met een sterke geur te planten en vogelhuisjes en vogelvoer in de tuin te plaatsen kun je voorkomen dat de rups naar jouw tuin komt. Als de rups zich eenmaal heeft gevestigd, kun je het best de spray of het poeder tegen rupsen uit ons tuincentrum gebruiken. Voor meer informatie over het bestrijden van rupsen ben je van harte welkom bij één van onze vestigingen.

Wat zijn de meest voorkomende plagen in de tuin?

Plagen in de tuin zijn hartstikke vervelend en kunnen de tuin flink aantasten. Maar wat zijn nu de meest voorkomende plagen in de tuin en kun je deze het best bestrijden? Wij hebben de meest voorkomende plagen in de tuin op een rij gezet:

 • Slakken zijn dol op het eten van planten en kunnen helaas geen onderscheid maken tussen onkruid en nieuwe planten. Slakken kun je bestrijden door koffiedik rondom de planten te strooien of een koperen ring om de planten te plaatsen. Verder vind je in ons tuincentrum ook slakkenkorrels die giftig zijn voor deze plaag.
 • Bladluizen vind je in jouw planten en zij eten het sap. De ontlasting die zij hierna in jouw tuin achterlaten trekt mieren aan; de ontlasting is namelijk ontzettend zoet. Voor je het weet heb je dus twee plagen in de tuin! Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijand van bladluizen en zij kunnen tot wel 100 bladluizen per dag opeten. Zorg ervoor dat lieveheersbeestjes in jouw tuin komen of koop een aantal larven en zet deze uit in de tuin.
 • Eikenprocessierupsen zijn ontzettend lastig te bestrijden. Het liefst eten zij eikenblad en de eikenprocessierups zoekt hier ’s avonds naar. Je kunt de eikenprocessierups proberen te bestrijden door van jouw tuin een vogelvriendelijke tuin te maken. Vogels voeren hun jongen soms rupsen en dit kan erg voordelig voor je uitpakken.

Wil je meer informatie over de meest voorkomende plagen in de tuin en hoe je deze bestrijdt? Kom dan langs bij ons tuincentrum en vraag hulp aan één van onze medewerkers. Zij staan graag voor jou klaar.

Bladluis bestrijden: wat heb ik nodig?

Heb je last van bladluis in de tuin en wil je dit gaan bestrijden? Bescherm jouw planten in de tuin door de

 • 20 gram groene zeep
 • 20 milliliter spiritus
 • 1 liter water
 • Emmer
 • Plantenspuit

Meng de groene zeep, spiritus en het water in de emmer en vul de plantenspuit. Spray de planten in met het mengsel en herhaal dit gedurende een aantal dagen. Pas op: spray de planten niet in als de zon fel schijnt. Heeft dit niet het resultaat wat je gehoopt had? Dan kun je aan de slag gaan met het uitzetten van larve van lieveheersbeestjes of een spray tegen bladluis. Voor meer informatie en tips kun je terecht bij ons tuincentrum. Onze medewerkers vertellen ujegraag meer over het bestrijden van bladluis.

Hoe houd ik katten uit de tuin?

Katten kunnen erg vervelend zijn. Deze dieren heb je liever niet in de tuin, maar wil je natuurlijk ook geen schade aandoen. Katten uit de tuin houden kan op verschillende manieren. Kattenschrik zijn bijvoorbeeld korrels die ervoor zorgen dat de katten de plek met de korrels vermijden. Ideaal voor de moes- of siertuin. Peper strooien op plekken waar je de katten liever niet hebt, is ook een manier om de katten te verjagen. Verder is het strooien van koffiedik rondom de planten die je wilt beschermen ook een optie. Door koffiedik te strooien rondom de planten bescherm je deze direct ook voor slakken!

Wil je meer informatie of tips over het verjagen van katten uit de tuin? Kom dan langs bij ons tuincentrum en vraag advies aan één van onze medewerkers. Zij helpen je graag verder met het veilig verjagen van de katten uit de tuin.

Hoe herken en bestrijd ik spint?

Merk je dat er spint op jouw planten zit? Balen! Spint zijn mijten die het sap uit de planten proberen te zuigen en zijn niet makkelijk weg te krijgen. Je kunt spint herkennen door de fijne draden die rondom de bladeren van jouw plant vormen en het zijn ontzettend kleine witte, gele of groene beestjes. Ben je er zeker van dat jouw planten last hebben van spint? Dan kun je het best direct beginnen met het bestrijden hiervan.

Spint bestrijden doe je door de ergst aangetaste delen van jouw planten te verwijderen. Deze knip je eenvoudig af en gooi je in de groenbak. Doe dit voorzichtig; spint kan anders op andere planten terecht komen. Hierna kun je de minder erg aangetaste delen behandelen met vloeistof uit ons tuincentrum. Deze vloeistof van ECOstyle bestaat voor 100% uit natuurlijke stoffen en is niet schadelijk voor jouw planten.

Wil je meer informatie over het bestrijden van spint? Kom dan langs bij ons tuincentrum en vraag advies aan één van onze medewerkers. Wij hopen je snel terug te zien!

Wolluis: hoe kom ik ervan af?

Wolluis is een plaag op jouw planten die lastig te bestrijden is. Met onze tips kom je van wolluis af en worden jouw planten beschermd. Wolluizen lijken op pissebedden en zijn met witte was bepoederd. Ook kun je de ovaalronde eieren herkennen op de besmette planten.

Je kunt van wolluis afkomen door flink in de weer te gaan met de plantenspuit. Je zult dit vaker moeten herhalen om het gewenste resultaat te bereiken. Ook kun je een klein deel spiritus mengen met water om de wolluis hardhandig aan te pakken. Verder zal je er voor moeten zorgen dat jouw planten niet op de tocht staan. Als de planten op de tocht staan trekken zij namelijk sneller wolluis aan.

Mocht het water en de spiritus niet werken, dan kun je bij ons in het tuincentrum ook terecht voor een speciale vloeistof tegen wolluis. Deze vloeistof meng je met water en doe je in een plantenspuit. Dit middel is gemaakt van 100% natuurlijke stoffen en makkelijk in gebruik. Wil je meer informatie over het bestrijden van wolluis? Kom dan langs bij ons tuincentrum en vraag advies aan onze medewerkers.