10 tips: verstandig omgaan met gewasbeschermingsmiddelen

Gewasbeschermingsmiddelen zijn in te delen in biologische middelen en chemische middelen. Er zijn verschillende redenen om voor gewasbeschermingsmiddelen te kiezen, maar dit hoeft niet áltijd te oplossing te zijn. In onze vestigingen helpen we u graag verder bij het kiezen van de juiste middelen, indien nodig. In deze blog leggen we u meer uit over andere mogelijke oplossingen én waar u op kunt letten als u gewasbeschermingsmiddelen uit kiest.

Wanneer zijn gewasbeschermingsmiddelen nodig?

U kunt bijvoorbeeld een foto maken en meenemen naar een van onze vestigingen, zodat we met u mee kunnen kijken. Is er een plaag geweest in de tuin die u in de toekomst wilt voorkomen? Dan kunt u ook uit voorzorg aan de slag gaan met bijvoorbeeld:

 • Plantversterkers
 • Bodemverbeteraars
 • Voedingsstoffen

Dit kunnen uitstekende voorzorgsmaatregelen zijn waarmee u plagen in de toekomst kunt voorkomen.

10 tips voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen

Als u last heeft van een plaag en andere alternatieven hier geen verschil in kunnen maken, dan kunnen we u adviseren bij het vinden van de juiste gewasbeschermingsmiddelen. De volgende tips kunnen u hierbij op weg helpen:

 1. Gebruik geen keukenmiddelen zoals chloor en azijn. De chloor en azijn die u in onze winkels vindt zijn hier niet voor bedoeld.
 2. Schaf geen gewasbeschermingsmiddelen aan waar glyfosaat in zit, maar kies voor verantwoorde alternatieven (zie tip 3)
 3. Vraag onze medewerkers naar de meest verantwoorde middelen voor de plaag die u wilt bestrijden. Wij hebben natuurlijke en verantwoorde middelen waar we u graag over adviseren.
 4. Schaf geen grote verpakkingen meer aan, maar kies voor handige doseerverpakkingen. Meer is namelijk niet altijd beter en zo blijft er niet onnodig veel staan.
 5. Bekijk onze afvalwijzer om te zien waar u overgebleven resten en lege verpakkingen weg kunt gooien.
 6. Gebruik géén middelen die u online of in het buitenland hebt gekocht, maar de middelen die u in onze tuincentra kunt vinden. Wij werken namelijk volgens de nieuwe richtlijnen en kunnen u veilige middelen aanraden.
 7. Ga stap voor stap te werk. Als u in één keer een hele plaag probeert uit te roeien, is de kans groot dat u meer middelen gebruikt dan goed is voor de bodem, de planten, de insecten en andere dieren.
 8. Kijk goed om u heen als u de gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, zodat dit niet onverhoopt in regenwater of in de rest van de tuin belandt. De kans is groot dat huisdieren, vogels en insecten hier dan mee in aanraking komen.
 9. Informeer naar de oorzaak van de plaag, zodat u dezelfde plaag in de toekomst kunt voorkomen.
 10. Heeft u nog middelen in huis waar geen ingrediëntenlijst op staat? Gebruik deze dan niet. Kom bij ons langs voor een goed advies en bekijk onze afvalwijzer om te zien waar u deze weg kunt gooien.