10 tips: verstandig omgaan met gewasbeschermingsmiddelen

Gewasbeschermingsmiddelen zijn in te delen in biologische middelen en chemische middelen. Er zijn verschillende redenen om voor gewasbeschermingsmiddelen te kiezen, maar dit hoeft niet áltijd te oplossing te zijn. In onze vestigingen helpen we je graag verder bij het kiezen van de juiste middelen, indien nodig. In deze blog leggen we je meer uit over andere mogelijke oplossingen én waar je op kunt letten als je gewasbeschermingsmiddelen uit kiest.

Wanneer zijn gewasbeschermingsmiddelen nodig?

Je kunt bijvoorbeeld een foto maken en meenemen naar een van onze vestigingen, zodat we met je mee kunnen kijken. Is er een plaag geweest in de tuin die je in de toekomst wilt voorkomen? Dan kun je ook uit voorzorg aan de slag gaan met bijvoorbeeld:

 • Plantversterkers
 • Bodemverbeteraars
 • Voedingsstoffen

Dit kunnen uitstekende voorzorgsmaatregelen zijn waarmee je plagen in de toekomst kunt voorkomen.

10 tips voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen

Als je last hebt van een plaag en andere alternatieven hier geen verschil in kunnen maken, dan kunnen we je adviseren bij het vinden van de juiste gewasbeschermingsmiddelen. De volgende tips kunnen je hierbij op weg helpen:

 1. Gebruik geen keukenmiddelen zoals chloor en azijn. De chloor en azijn die je in onze winkels vindt zijn hier niet voor bedoeld.
 2. Schaf geen gewasbeschermingsmiddelen aan waar glyfosaat in zit, maar kies voor verantwoorde alternatieven (zie tip 3)
 3. Vraag onze medewerkers naar de meest verantwoorde middelen voor de plaag die je wilt bestrijden. Wij hebben natuurlijke en verantwoorde middelen waar we je graag over adviseren.
 4. Schaf geen grote verpakkingen meer aan, maar kies voor handige doseerverpakkingen. Meer is namelijk niet altijd beter en zo blijft er niet onnodig veel staan.
 5. Bekijk onze afvalwijzer om te zien waar je overgebleven resten en lege verpakkingen weg kunt gooien.
 6. Gebruik géén middelen die je online of in het buitenland hebt gekocht, maar de middelen die je in onze tuincentra kunt vinden. Wij werken namelijk volgens de nieuwe richtlijnen en kunnen je veilige middelen aanraden.
 7. Ga stap voor stap te werk. Als je in één keer een hele plaag probeert uit te roeien, is de kans groot dat je meer middelen gebruikt dan goed is voor de bodem, de planten, de insecten en andere dieren.
 8. Kijk goed om je heen als je de gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, zodat dit niet onverhoopt in regenwater of in de rest van de tuin belandt. De kans is groot dat huisdieren, vogels en insecten hier dan mee in aanraking komen.
 9. Informeer naar de oorzaak van de plaag, zodat je dezelfde plaag in de toekomst kunt voorkomen.
 10. Heb je nog middelen in huis waar geen ingrediëntenlijst op staat? Gebruik deze dan niet. Kom bij ons langs voor een goed advies en bekijk onze afvalwijzer om te zien waar je deze weg kunt gooien.