Natuurlijk tuinieren met praktische tips

Verantwoord tuinieren houdt in dat je rekening houdt met het grotere geheel. Dat gaat om het geheel van alle planten in jouw tuin, maar ook de insecten, vogels, het bodemleven, de seizoenen enzovoort. Hoe kun je jouw tuin duurzamer of natuurlijker inrichten en met welke factoren kun je rekening houden? Bekijk onze tips!

Wijzer omgaan met tuinafval

Groenafval kun je een functie geven, door dit te verzamelen en vervolgens te composteren. Bekijk van tevoren goed welk afval hiervoor geschikt is en welke niet. We helpen je ook graag op weg met de afvalwijzer, om wijzer om te gaan met tuinafval!

Kies de planten waar insecten en vogels dol op zijn

Door verschillende plantensoorten uit te kiezen waar vogels en insecten, bijen en vlinders op af komen kun je het lokale ecosysteem ondersteunen. Alle dieren in de regio vormen namelijk een belangrijke schakel én ze zijn allemaal op zoek naar voldoende voeding. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor vlinderstruiken, bloemen waar bijen op af komen, enzovoort. Er zijn altijd verschillende keuzes, dus dit hoeft geen beperking te vormen voor de opties die je hebt. Daarnaast is het natuurlijk hartstikke leuk om te zien hoe vogels, vlinders, bijen en andere insecten hun weg vinden in jouw tuin!

Minder stenen, meer groen!

Men kiest steeds vaker voor een ‘grijze tuin’ zoals we dat noemen. Dat is een tuin met veel bestrating en een minimaal aantal planten. Juist om te zorgen voor het verbeteren van de biodiversiteit is het van belang om verschillende soorten planten uit te kiezen en de hoeveelheid tegels te verminderen. Een ander voordeel als je kiest voor meer planten, is dat het regenwater dan niet via het riool wordt afgevoerd, maar wegloopt in de grond. Win win!

Water opvangen in de regenton

Het water dat je op kunt vangen in een regenton kan in Nederland al snel oplopen tot vele liters. Dit zijn liters water die je uit de kraan kunt besparen. Gemiddeld genomen gebruiken we in een jaar tijd 1100 liter water om planten te besproeien, dus het gebruiken van regenwater is zéker de moeite waard!

Een natuurlijke tuin hoeft niet áltijd netjes te zijn!

Een natuurlijke tuin hoeft niet tot in de puntjes verzorgd en netjes aangeharkt te zijn. Op een stukje mos of onder een berg met blaadjes kunnen namelijk veel verschillende insecten juist hun schuilplek of voeding vinden die ze nodig hebben! Een wilde tuin zorgt ervoor dat de natuur weer meer haar gang kan gaan. Met een beetje geluk vinden zelfs egels hun weg naar jouw tuin!