3. Alocasia: Zebrina

              

PIJLVORMIGE BLADEREN EN EEN BIJZONDER GESTREEPTE STEEL.

 

Alocasia, ook wel bekend als olifantsoor, heeft grote, mooi getekende bladeren. Ondanks het feit dat het een forse jongen is, ziet de plant er toch luchtig en gestileerd uit, door de hoge, gladde stengels die uit een knol groeien. Die stengels kunnen effen zijn, maar ook tijgerstrepen hebben en het blad is al even spraakmakend. Er is een soort waarvan de bladeren op Afrikaanse maskers lijken, eentje met gerimpelde bladranden en eentje die de skeletplant wordt genoemd, omdat de bladnerven zich nadrukkelijk aftekenen. De bloei (in de vorm van een aar) is bij deze kamerplant niet erg indrukwekkend, de sierwaarde zit vooral in het schitterende groen.

HERKOMST

Alocasia behoort tot de Aronskelkfamilie en groeit in de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië. Vooral op Borneo komt hij veel voor en kan hij wel vier meter hoog worden. Rond de evenaar wordt de plant al duizenden jaren gekweekt als voedsel. Uit de oerversies zijn decoratieve planten veredeld die niet eetbaar zijn, maar wel erg mooi. Alocasia veroverde in de jaren vijftig de huiskamer en heeft een mooie vintage vibe.

TOEPASSINGEN

Alocasia brengt tropische sfeer in een interieur, is luchtzuiverend en kan jaarrond worden toegepast in huis, kantoor, school of openbare ruimte. De plant leent zich daarnaast prima voor gebruik in hydrocultuur. De grote exemplaren staan het beste solo op een ruime plek, de kleinere kunnen ook in groepen worden toegepast. Om het spektakel van de bladeren en stelen optimaal te laten uitkomen, is een eenvoudige basis het beste.

SYMBOLIEK  

Alocasia is 'de boom die in de hemel groeit' en zou de plant zijn in alle westerse en oosterse versies van het sprookje van 'Sjaak en de Bonenstaak'. Daarmee staat hij symbool voor kansen nemen als zich die voordoen, ook als die risicovol zijn.

        

 

* Wij hebben nog meer trends die wij graag met jullie willen delen.

Om hiervan op de hoogte te blijven, houd onze website in de gaten, of volg ons op Facebook! Groen maakt gelukkig!

Ga voor meer inspiratie naar Mooiwatplantendoen.nl.