De levende tuin

Tegenwoordig worden veel tuinen volledig bestraat met stenen. Dit lijkt natuurlijk heel makkelijk in onderhoud, maar voor de natuur is het een stuk minder gunstig. Daarom is er sinds een paar jaar 'de levende tuin' met als motto: verruil een steen voor groen, maak van je tuin een levende tuin. Daar zijn wij van tuincentrum TuinWereld een voorstander van, want groen is goed voor mens en dier. Waarom? Groen is goed voor de gezondheid en geeft daarnaast ook plezier en ontspanning. Groen helpt ook tegen wateroverlast en zuivert zelfs de lucht, waardoor ook het milieu wordt verbeterd. Niet alleen wij worden blij van groen, maar ook zeker vlinders, vogels, bijen en egels. Creëer daarom een eigen levende tuin. Hoe u dat moet doen? Dat leggen wij u graag uit!

De levende tuin - Tuincentrum TuinWereld

Geen levende tuin zonder dieren

Er zijn soorten vlinders en bijen die worden bedreigd met uitsterven. Dat willen we natuurlijk voorkomen. Daarom kan een beetje groen in de tuin al wonderen doen. Wanneer u tuinplanten wilt die goed zijn voor de dieren, let dan bijvoorbeeld op de kleur, geur en vruchten. Veel insecten en vogels halen namelijk hun voedsel daar vandaan. Wist u trouwens dat bomen en struiken voor beschutting zorgen en een plek om bijvoorbeeld een nest te bouwen. Daar worden de dieren natuurlijk erg blij van. Maak dus een bewuste keuze welke planten u in de tuin gaat zetten.

De basis van de levende tuin is de bodem

De levende tuin begint natuurlijk bij het begin en dat is een goede bodem. Dit is heel belangrijk voor gezonde planten en bloemen in de tuin. Hoe zorgt u nu voor een levende bodem? Laat bijvoorbeeld bladeren in de tuin liggen en maak een composthoop. Dit is allemaal voeding voor schimmels en regenwormen die in de grond zitten. Heeft u in de tuin toch last van onkruid? Gebruik dan zeker geen chemische bestrijdingsmiddelen. Dit verstoort enorm het natuurlijke evenwicht in de grond. Het is beter om gewoon een schoffel te gebruiken en zo het onkruid te verwijderen. Het is beter om organisch mest te gebruiken om op deze manier een goede structuur in de bodem te creëren.

De levende tuin - Tuincentrum TuinWereld

De levende tuin - Tuincentrum TuinWereld

Niet te missen in de levende tuin: water

Wat echt niet kan ontbreken in de levende tuin is water. Water is nodig om de planten, bloemen en bomen te laten groeien. Een leven zonder water is echt niet mogelijk. Zorg dus voor een vijver, een plantenbak of een stuk gras zodat het regenwater makkelijk weg kan stromen en uiteindelijk heeft u minder last van overstromingen wanneer het hard regent. Om water te besparen raden wij u aan om een regenton te plaatsen. Zo kunt het regenwater opvangen om vervolgens met dit water de planten in de tuin weer water te kunnen geven. Scheelt uiteindelijk voor u een hele hoop kraanwater.

Eigen voedsel uit uw levende tuin

Het heeft misschien wat tijd nodig en goede verzorging, maar het is natuurlijk hartstikke leuk en super hip om eigen groenten, kruiden en fruit te kweken in eigen tuin. Dit kunt u ook prima doen wanneer u een kleine tuin heeft of een balkon. Een tomatenplant of wat kruiden in een plantenbak doen het ook prima. Wist u trouwens dat Petunia's perfect bij groenten en fruit geplant kunnen worden? Deze combinatie zorgt er zelfs voor dat de planten een stuk beter groeien.

De levende tuin - Tuincentrum TuinWereld

De levende tuin - Tuincentrum TuinWereld

Energie besparen met een levende tuin

Het is nu eenmaal bekend dat planten water verdampen. Een gevolg daarvan is dat ze door deze verdamping voor verkoeling zorgen. Wanneer het dus warm is, zorgt het groen in de tuin ervoor dat het wat koeler wordt. Ideaal wanneer u natuurlijk lekker in de tuin wilt zitten. Naast de verkoeling zorgen planten ook voor isolatie, ook voor in huis. U kunt bijvoorbeeld zorgen voor groene dakbedekking of zelfs planten laten groeien tegen de gevel. Voor wat schaduw in de tuin is een boom een zeer goede optie. Door de bladeren van de boom kan het wel 10 tot 15 graden koeler zijn. U kunt ook energie besparen bij de keuze van tuinverlichting. Kies bijvoorbeeld voor spaarlampen of LED verlichting. Dit is misschien wat duurder in aankoop, maar op langer termijn is het een stuk goedkoper én energiezuiniger.

Aan de slag met de levende tuin? Kom langs bij TuinWereld

Hebben wij u overtuigd en wilt u aan de slag met de levende tuin? Kom dan gerust langs bij één van de vestigingen van TuinWereld. Onze medewerkers staan voor u klaar en helpen u graag bij het kiezen van de juiste tuinplanten, moestuin producten of tuinverlichting. Zij kunnen u alles vertellen over onze producten. Bezoek dus snel één van onze winkels in Malden, Tiel, Wijchen of Bocholt in Duitsland. Bent u al klaar voor uw eigen levende tuin?

Lees hier alles over een watervriendelijke tuin!