Moestuintips april
In april draait het moestuinseizoen op volle toeren: je oogst nu al volop lentegroenten. Maar het weer in april kan nog alle kanten op. Bescherm je planten goed en grijp tijdig in wanneer er alsnog nachtvorst wordt voorspeld.
Zaaien en planten in april
In volle grond kun je in april heel veel zaaien en planten: radijs, zomerwortelen, rode biet, pastinaak, koolrabi, erwt, bloemkool, spinazie, sla, selderij, rodekool, courgette, pompoen, suikermaïs, aardappel, rucola, spruitkool en broccoli.
Oogsten in april
De eerste lentegroenten, zoals sla, veldsla, spinazie, vroege tuinbonen, warmoes, radijs, asperges, rabarber, kun je nu oogsten.
Uitdunnen
Sommige tuiniers hebben moeite met uitdunnen omdat het lijkt alsof je goede plantjes weggooit. Maar uitdunnen is essentieel om de overige plantjes van voldoende licht en groeiruimte te voorzien.
Asperges oogsten
Afhankelijk van het weer kun je eind april de eerste asperges oogsten. Je oogst asperges tot 24 juni, daarna houdt het op. Als je ze toch langer oogst, dan raken de planten uitgeput en kunnen er groeiproblemen ontstaan.
Plantjes verspenen
Heb je gezaaid in potten of bakken, dan mag je de zaailingen overplanten in individuele potjes zodra het plantje twee paar blaadjes heeft. Doe dit heel voorzichtig en knijp niet in het stengeltje, want dan beschadig je de plant.
Uitplanten
Als de plantjes een beetje behoorlijk formaat hebben, mag je ze buiten uitplanten. Laat ze eerst rustig aan de buitentemperatuur wennen (afharden). Zet ze overdag op een beschutte plek in niet al te felle zon en haal ze ’s avonds binnen.
Pompoen en courgette zaaien
Vanaf half april kun je pompoenen en courgettes zaaien. Het best zaai je ze meteen in potjes of in een zaaitray. Stop de zaden net zo diep als ze groot zijn, bedek met grond en geef water. Na gemiddeld zeven dagen zie je de eerste exemplaren verschijnen. Zet ze op een zonnig plekje in de kas of bij een venster.
Kruiden zaaien
Vanaf april zaai je alle kruiden die je deze zomer in de tuin wilt hebben. Peterselie, dille maar ook basilicum en koriander. Houd wel rekening met de kiemduur van een aantal kruiden. Peterselie kan tot wel vier of vijf weken op zich laten wachten, terwijl basilicum bij warme temperaturen al na gemiddeld een week tevoorschijn komt.
Peterselie: 4 à 5 weken
Dille: 2 à 3 weken
Koriander: 1 tot anderhalve week
Basilicum: 1 week
Bieslook: 1 tot anderhalve week
Hang een insectenhotel op
Een bijen- of insectenhotel zou tot een van de standaard tuinattributen moeten behoren. In de siertuin en zelfs in de moestuin, maar vooral in de fruittuin hoort dit houten kastje thuis. Hang daarom een aantal insectenhotels op tussen het kleinfruit of de fruitbomen. Dat stimuleert bijen om in de buurt te bestuiven en later ook te nestelen en eitjes te leggen.
De kas: beluchten
Het lijkt tegenstrijdig, maar af en toe de deur of de ramen van je kas open zetten is noodzakelijk. Als de zon overdag schijnt, dan is het binnenin snel 30 °C. Ideaal om de kas te beluchten dus. Het zorgt voor een goede luchtcirculatie, voorkomt condensatie en verlaagt zo de kans op schimmels die je planten kunnen belagen.