Moestuintips juni

Juni is de start van een drukke zomerperiode, waarin nieuwe gewassen worden gezaaid en geplant, zowat alle groente schreeuwen om aandacht om nog maar te zwijgen over het oogsten. 10 tips zodat jij kunt genieten van deze drukke tijd in de moestuin.

Zaaien en planten in juni

Er is van alles te zaaien en te planten in juni: pompoen, courgette, koolrabi, kervel, sla, radijs, bonen, knolvenkel, rode biet, andijvie, winterbloemkool en Oost-Indische kers

Nu oogsten

Oogsten is toch wel een van de leukste moestuinklusjes, en gelukkig kun je dat in juni overvloedig. Nu kun je bijvoorbeeld oogsten: erwten, rabarber, asperges, aardbeien, aalbes, courgette, kropsla, snij-en pluksla, radijs en rucola.

Besjes planten

Wist je dat je de hele zomer bessen kunt planten? Besjes die in een pot groeien, hebben namelijk een mooie wortelkluit waardoor ze het hele jaar een plekje kunnen krijgen in de tuin. Maak daarvoor een ruim plantgat, werk wat compost in en laat vooraf de pot met wortelkluit een half uurtje water opnemen in een emmer. Maak het plantgat dicht en druk stevig aan.

Deur en ramen van je kas open

Vanaf juni is het ontzettend belangrijk om de kas regelmatig te beluchten. Het wordt er nu erg snel warm en vochtig, wat nadelig kan zijn voor je planten. Vooral ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat kan er in de kas condensatie ontstaan. En een vochtige omgeving is erg gunstig voor schimmels. Laat daarom vanaf nu de deur en ramen van je kas open staan. Dag en nacht, als het niet hevig regent.

Rabarber oogst je tot eind juni: feit of fabel?

Feit, als je langer blijft oogsten put je de plant uit. Het is wel een fabel dat rabarber vanaf eind juni giftig wordt. Je zou er dagelijks kilo’s van moeten eten om bijwerkingen te ondervinden.

Aardbeien plukken: wespen en vogels liggen op de loer

Juni is aardbeienmaand bij uitstek. Maar ook wespen en vogels zijn er verkikkerd op. Bescherm je planten dus tijdig met een net en controleer de vruchten regelmatig op schade: dat voorkomt al de helft van je problemen.

Dief je tomaten: okselscheuten verwijderen

Tomatenplanten groeien nu ontzettend hard en produceren volop okselscheuten, ook wel dieven genoemd. Een dief is een scheut die tussen een blad en de steel verschijnt en in geen tijd fors kan uitgroeien. In principe zijn tomaten wilde planten die alle richtingen op groeien. Omdat je als hobbytuinier vaak plaatsgebrek hebt, is het belangrijk om ze tijdig van die okselscheuten te ontdoen. Je haalt met je duim en wijsvinger de jonge scheuten weg door ze naar beneden af te breken. Je dieft het best elke week of je controleert de planten regelmatig wanneer je de kas in gaat.

Denk aan de winter: plant kooltjes

Als je ook in de winter wilt blijven oogsten en geen kale moestuin wilt, dan moet je in juni actie ondernemen. Winterkooltjes zoals spruiten en savooiekool moeten nu worden geplant. Ook boerenkool en palmkool kunnen de grond in.

Tomaten en water

Vermijd water op de bladeren van tomaten, dat werkt schimmels in de hand.

Blijven oogsten

Zaai elke twee weken een nieuwe lading bonen, dan kun je regelmatig blijven oogsten.

Bekijk meer productgroepen in de categorie De Moestuin