Zaaien op de juiste manier

De juiste zaden 
Elk plantje begint als een zaadje. Bewaar het zaad in de originele verpakking zodat je de houdbaarheidsdatum kunt checken. Twijfel je of het zaad nog wel geschikt is? Doe dan de kiemproef! Maak een vel keukenpapier goed nat en strooi er wat zaadjes overheen. Houd het keukenpapier de komende dagen vochtig en kijk hoeveel zaadjes gaan kiemen. Als minder dan de helft nog maar kiemkracht heeft, gooi de zaadjes dan maar weg. 

 

Het juiste zaaimoment
Check het juiste zaaimoment altijd op de verpakking van het zaad. Vanaf april mag je al veel groenten in de volle grond zaaien, maar ook in maart kun je al voorzichtig met een aantal gewassen starten. Houd wel het weer in de gaten; geen jaar is hetzelfde. Als het in maart hard vriest en je krijgt geen schop de grond in, dan is het nog te vroeg om buiten te zaaien. Als leidraad kun je ook onze zaaikalender raadplegen.

Zaai niet alles in dezelfde maand, want niet alle zaden kiemen bij dezelfde temperatuur. Sla, spinazie, tuinbonen, doperwten, kapucijners en worteltjes kiemen al bij een temperatuur van 10 °C. Koolsoorten bij 15 °C en courgette, paprika, tomaat, bloemen en kruiden hebben 20 °C of meer nodig. Vandaar dat je die ook later in het jaar zaait. Is de grond nog iets te koud en wil je toch buiten zaaien? Dek de grond dan af met een lap doorzichtig plastic en laat dat tien dagen liggen. De grond warmt zo snel op. 

Bekijk meer productgroepen in de categorie De Moestuin