Maak van je tuin een vlinderparadijs

Wie wordt er nu niet vrolijk bij het zien van een zo'n mooie, kleurrijke vlinder die van bloem naar bloem fladdert? De laatste tijd is er veel aandacht voor bijvriendelijke planten en bloemen, maar laten we de vlinder niet vergeten! Ook met dit mooie insect gaat het helaas niet goed. Ze nemen rap in aantal af. Ons tuincentrum in Wijchen, Malden en Kapel Avezaath geeft je graag tips voor een vlindervriendelijke tuin of balkon en heeft heel veel planten die ware vlinderlokkers zijn. Leuke BIJkomstigheid: de meeste daarvan zijn ook aantrekkelijk en goed voor bijen!

Tips voor een vlindervriendelijke tuin

5 tips voor een vlindervriendelijke tuin

  1. Gebruik geen gif, chemicaliën of pesticiden voor het bestrijden van tuinplagen, zoals onkruid en slakken, of voor het verwijderen van groene aanslag van tegels en tuinmeubels.
  2. Maak je tuin zo groen mogelijk. Hoe meer verschillende planten en bloemen, hoe beter. Zorg voor bloeiende, nectarrijke planten van het vroege voorjaar tot in de late herfst, met voorjaars- en zomerbollen, eenjarigen, kruiden en vaste planten.
  3. Zorg ook voor voldoende 'waardplanten', waar de rupsen van de vlinders van eten,  zoals brem, hulst, klaver, klimop, koolzaad, koolsoorten, Oost-Indische kers, struisgras en moerasspirea. Sommige vlinders, zoals de dagpauwoog en de atalanta, hebben brandnetels nodig als waardplant, dus probeer die als het even kan ergens in een achterafhoekje in de tuin te laten staan.
  4. Creëer verschillende hoogten in je beplanting, met (vlinder)struiken en (kleine) bomen; dat zorgt ervoor dat vlinders makkelijk hun weg kunnen vinden. Bovendien houden vlinders van beschutte plekken, uit de wind.
  5. Maak je tuin niet te netjes. Laat hier en daar bladeren of takjes liggen. Snoei afgestorven planten niet terug in de herfst, maar in het voorjaar, zodat eitjes, poppen en rupsen tussen de plantenresten, takjes en bladeren kunnen overwinteren.

Tips voor een vlindervriendelijke tuin

Top 10 vlinderplanten

Deze planten en struiken bieden vlinders (en vaak ook bijen!) voedsel van het prille voorjaar tot diep in de herfst. Bovendien zijn de meeste hiervan sterk en makkelijk in het onderhoud en hebben ze ook voor ons heel aantrekkelijke bloemen.

  1. Winterheide
  2. Sneeuwbal (Viburnum)
  3. Judaspenning
  4. Lavendel
  5. Vlinderstruik (Buddleja)
  6. IJzerhard (Verbena bonariensis)
  7. Koninginnekruid (Eupatorium)
  8. Hemelsleutel (Sedum)
  9. Herfstaster
  10. Klimop

Bovenstaande planten en struiken vind je volop in ons tuincentrum in Wijchen, Malden en Kapel Avezaath. Kijk ook eens naar onze kant-en-klare insectenhotels en speciale vlinderkastjes.