Tuin- en potplanten met zomerse geuren

Tuin- en potplanten met zomerse geuren

In juni ruik je in de tuin, op straat of in het park wel eens een heerlijke zoete geur. Er zijn planten en struiken die in de zomer een hemels aroma verspreiden. Ze zorgen ervoor dat je echt met volle teugen en alle zintuigen geniet van het buitenleven tijdens de lange, warme dagen. Overdag, of juist in de zwoele avonduren, wanneer je alle tijd hebt om te ontspannen in je tuin of op je Costa Balconia. Ons tuincentrum in Wijchen, Malden en Kapel Avezaath zet verschillende toppers voor je op een rij.

Tuin- en potplanten die geuren bij aanraking

  • Kruiden, zoals lavendel, rozemarijn, salie, tijm, citroenmelisse, citroenverbena (verveine) en munt, geuren heerlijk als je er even je vingers doorheen haalt of als je er wat vanaf knipt om een vers kopje thee te zetten of een maaltijd, salade of toetje mee op smaak te brengen. Al deze kruiden doen het ook prima in pot, op het terras of balkon. 
  • Veel potgeraniums, zoals de bekende citroengeranium, hebben sterk geurend blad. De citroengeranium helpt je bovendien muggen op afstand te houden, dus zet een bak vol citroengeraniums in de vensterbank bij de keukendeur of hang er een paar aan de balkonreling.
  • Het blad van de Agastache, niet voor niets 'dropplant' genoemd, ruikt sterk naar anijs. Bovendien bloeit deze hoge, vaste plant lang en trekken de bloemaren vlinders en bijen aan.
  • Het fijne grijze blad van citroenalsem, ook een struikachtig kruid, ruikt niet alleen een beetje naar citroen, maar vooral naar cola! Verras de kinderen eens met hun eigen 'colaplant'.

Tuinplanten die geuren

Planten en struiken met geurende bloemen

  • De eenjarige sier- of pronkerwt (Lathyrus odoratus) wordt in het Engels niet voor niks 'sweet pea' genoemd. Deze fragiele klimplant heeft ondersteuning en voldoende zon, water en voeding nodig. Dan bloeit hij heel lang en rijk, met sterk geurende bloempjes in allerlei kleuren. Sommige hebben spikkeltjes op de bloemen en andere zijn weer tweekleurig. Blijf ervan plukken om een geurend boeketje voor in huis mee te maken, dan bloeit de Lathyrus nóg langer.
  • Er zijn verschillende soorten jasmijn, maar de gewone jasmijn (Jasminum officinale), de Toscaanse jasmijn of sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides) en ook de kamerjasmijn (Jasminum polyanthum) bloeien allemaal met witte geurende bloemen. De gewone jasmijn wordt dan ook vaak gebruikt voor het maken van parfum. Het zijn langzaam groeiende, klimmende struiken die je ook in een grote pot kunt planten. De kamerjasmijn kun je in de zomer gewoon op het terras of balkon zetten.
  • Vlinderstruik (buddleja) is er ook in verschillende variëteiten. De meest bekende is de lila of paars bloeiende struik, maar er zijn er ook die witte bloemaren krijgen en er is er een die met geeloranje 'pompommetjes' bloeit. Zoals de naam al aangeeft zijn het echte vlinderlokkers. Niet voor niets, want de nectarrijke bloemen ruiken echt zoet.

Bloemenparfum in de avond

Tuinplanten die geuren

  • Niet te weerstaan voor romantisch aangelegde tuiniers, deze (klim)planten die vooral in de avonduren een heerlijk parfum verspreiden. Dat doen ze trouwens niet voor ons, maar om nachtvlinders te trekken. 
  • Blauweregen (Wisteria) is een sterke klimplant met blauwe, witte of roze bloemtrossen die ook overdag geuren, maar ’s avonds is het parfum echt overweldigend. Hij kan flink groot worden, dus leidt hem tegen een gevel, pergola of overkapping. Wanneer je hem twee keer per jaar snoeit kan hij ook twee keer per jaar bloeien, in het voorjaar en in juli-augustus.
  • Kamperfoelie (Lonicera), deze klimplant geurt ook overdag, maar vooral in de avond verspreidt hij echt een heerlijk zoete walm. De Engelsen noemen hem heel terecht 'Honey suckle'. Haal er maar er eens zo'n buisvormig bloemetje af en zuig het honingzoete sap eruit. De kamperfoelie is er met bloemen in alle mogelijke kleurencombinaties. Er zijn ook een paar soorten die wintergroen zijn. Kamperfoelie houdt (net als de bosrank of Clematis) van schaduw aan de voet en voldoende zon voor zijn bloemenranken. Hoe meer zon, hoe meer bloemen.
  • Damastbloem (Hesperis matronalis) heeft van mei tot juli violetkleurige bloemen die ’s nachts nog sterker geuren dan overdag. Hij houdt van iets vochtige grond en halfschaduw en wordt maximaal circa 90 centimeter hoog. De plant leeft hooguit drie jaar, maar zaait zichzelf rijkelijk uit.

Staat je tuin of balkon al helemaal vol? Kijk in ons tuincentrum in Wijchen, Malden en Kapel Avezaath dan eens bij de geurkaarsen voor binnen én buiten.