Amaryllis staat in december op de Bloemenagenda

Amaryllis staat in december op de Bloemenagenda

Amaryllis is een typisch statementbloem: groot, apart en waardig. Je kunt er simpelweg niet omheen, daarvoor zijn de gladde, grote holle stelen te bijzonder en staan de bloemen er te opvallend bij.

De bloemblaadjes van Amaryllis zijn heel bijzonder; ze lijken wel van luxueus fluweel en komen voor in wit, rood, geel, roze, zalmkleur, paars, oranje en tweekleurig. Meestal zitten er aan de bladloze steel wel vier tot zes indrukwekkende bloemen die tot wel 20 cm breed kunnen worden. Amaryllis is de onbetwiste ster van gemengde boeketten, maar ook zeer geschikt om rijzig solo te laten schitteren tijdens de feestdagen.

Herkomst
Amaryllis zoals wij 'm kennen komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika en het Caribische gebied, hoort bij de narcisfamilie en groeit uit een bol.

Amaryllis of Hippeastrum?
Wat Amaryllis wordt genoemd, is eigenlijk Hippeastrum. De naam Hippeastrum komt uit het Grieks en betekent letterlijk 'ridderster', verwijzend naar de stervormige bloembladeren: hippeus = ridder en astron = ster. Maar omdat iedereen de bloem nu eenmaal als Amaryllis herkent, zijn de namen synoniem aan elkaar geworden. In de communicatie is gekozen voor de bekendere naam Amaryllis.

Keuze assortiment
De bekendste amaryllissen zijn de grootbloemige cultivars, waar een bijzonder mooi assortiment van veredeld is. Niet alleen rode of witte in enkel of tweekleurige variaties, maar ook prachtige bordeaux, paarse, roze of zalmkleurige bloemen. Minder bekend zijn kleinbloemige soorten, die toch ongekende mogelijkheden bieden in boeketten en bloemwerk. Er zijn op grond van bloemvorm diverse groepen binnen het geslacht: Galaxy Grp, Diamond Grp, Colibri Grp, Double Galaxy Grp, Double Diamond Grp, Double Colibri Grp, Butterfly Grp, Trumpet Grp en de Spider Grp waaronder de aantrekkelijke Cybisters vallen met orchidee- of spidertypen.

Verzorgingstips

  • Snijd de stelen schuin af.
  • Kies een stevige glazen vaas uit.
  • Zorg dat de vaas goed schoon is, vul deze met water en gebruik snijbloemenvoedsel voor bolbloemen.
  • Zet de vaas op een redelijk koele plaats, niet op de tocht of naast de fruitschaal.
  • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
  • Verleng het vaasleven door na een paar dagen nog een stukje van de steel af te snijden en het water te verversen. 
Bron: Bloembureauholland
Tags: