Cactus: Woonplant van de Maand augustus 2020

Cactus: Woonplant van de Maand augustus 2020

Was de cactus eerder trendy in strakke geometrische plastic potten, daarna deed ze mee met de natuurlijke uitstraling en nu wordt de stekelplant helemaal hip in folklore stijl. Cactussen zijn van alle markten thuis én woonplanten van de maand. 

Het verhaal van de Cactus

Of het nu de trendy geometrische vormen zijn of de ongenaakbare uitstraling, de Cactus is een spannende woonplant die in een interieur groot effect heeft en vaak generaties lang met zijn eigenaren meeleeft. De comeback van deze klassieker zit vooral in het feit dat het een heel makkelijke woonplant is en in de aparte uitstraling. 

Oorsprong van de Cactus

De stekelige verschijningsvormen die we cactussen (officiële naam: Cactaceae) noemen, komen uitsluitend voor in een groot verspreidingsgebied in Noord- en Zuid-Amerika, met een sterke concentratie in Mexico. De planten groeien vooral in droge woestijnachtige streken waar ze zich meesterlijk hebben aangepast aan de extreem droge omstandigheden en tijdens het survivallen ook nog kans zien zich voort te planten. 
De naam cactus is afkomstig van het Griekse woord 'kaktos', wat 'gestekelde plant' betekent. Iedere cactus is een succulent, maar niet alle succulenten zijn cactussen. Net als vele andere vetplanten hebben cactussen succulente eigenschappen, het vermogen om vocht op te slaan in hun dikke, vlezige stam en stengels. Deze reservoirs dienen om droge periodes te kunnen overbruggen. Cactuswortels zijn sterk ontwikkeld en liggen meestal dicht onder het oppervlak om in regentijden zoveel water als maar mogelijk is op te slokken.
Aan de stengels bevinden zich areolen, de plaats waar eigenlijk de bladeren zouden moeten zitten. Bij de Cactus hebben die zich ontwikkeld tot plantdelen, zoals doorns, stekels, glochiden (bundels haren met weerhaakjes) en bundels lange haren. De opperhuid van de Cactus is van een waslaag voorzien om verdamping tot een minimum te beperken. De Cactus wordt al eeuwen gekweekt, meestal door echte liefhebbers. 

Verzorgingstips

  • De verzorging van cactussen is eenvoudig. Om de planten ieder jaar ook goed in bloei te krijgen, kun je het beste in de zomer wat meer water geven en in de winter minder. Dit is mede afhankelijk van de soort en de grootte van de plant.
  • Teveel water is nooit goed, het is beter om de grond te laten uitdrogen, voor de plant opnieuw water te geven. 
  • In de zomer kan een cactus warm en zonnig staan, zelfs buiten op terras of balkon. In de winter is de standplaats koeler en licht. Deze rustperiode in de winter helpt de cactus om in het voorjaar te gaan bloeien.
  • Indien de plant overgepot moet worden een vrij arme grondsoort gebruiken. Speciale cactusgrond is hiervoor in de handel te koop.
  • Plaats de planten op een veilige plaats wanneer er kinderen of huisdieren aanwezig zijn.