Heidetuin

Heidetuin

In een heidetuin valt het hele jaar door wel wat te beleven. Zelfs midden in de winter zijn er bloeiende heidesoorten. En als u uw heidelandschap eenmaal hebt aangeplant, is het onderhoud eenvoudig. Zeker met deze tips.

De grond
Heide gedijt het best op zure graond. De beste voorbewerking is om flink wat tuinturf door de aarde te spitten. Daarnaast werkt u gedroogde koemest door de grond, om uw heideplanten te verzekeren van de noodzakelijke voedingsstoffen.

De plantenkeuze
Twee families komen voor de heidetuin in aanmerking: struikheide (Calluna) en dopheide (Erica).
Het mooiste is een heidetuin met een zo groot mogelijke variatie aan bloem- en bladkleuren, aan hoogte en groeiwijze en met een afwisseling van zomer- en winterbloeiende soorten. Vraag uw tuinadviseur gerust om u te assisteren bij uw keuze.
Ook andere planten die van zure grond houden, kunnen een plekje krijgen in uw heidetuin. Denk bijvoorbeeld aan azalea’s, rododendrons en coniferen. Of bomen als den, berk en lijsterbes, die ook in de natuur in heidelandschappen groeien.

Tip: plant in uw heidetuin ook wat bloembolletjes die kunnen verwilderen. 

Het planten
Het aantal heidestruikjes dat u per vierkante meter nodig heeft, verschilt van soort tot soort. Ga gemiddeld uit van zeven tot negen struikjes en let erop dat u de verschillende soorten voldoende afwisselt. Plant ze zo dat de bovenkant van de kluit twee centimeter onder de oppervlakte komt te liggen, om uitdrogen van de wortels te voorkomen. Na een jaar of drie zal uw heidetuin helemaal dichtgegroeid zijn.

Onderhoud
In een volgroeide heidetuin krijgt onkruid weinig kans, dat scheelt alvast weer in het onderhoud.
Heide moet elk jaar worden gesnoeid om zich te verjongen en om breed uit te groeien. De zomerbloeiende soorten snoeit u rond half maart. De planten die in winter of voorjaar bloeien, direct na de bloei. Kies hiervoor wel een dag uit dat het niet vriest.
Gebruik een scherpe snoeischaar of heggenschaar en snoei de planten op een derde terug. Zorg dat de vorm een beetje bol wordt. Zit de snoeibeurt erop, dan strooit u gedroogde koemest tussen de planten.
Tijdens het groeiseizoen mest u een paar keer bij met speciale heidemest. Deze mest kunt u vinden bij uw tuincentrum.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over de aanleg en het onderhoud van uw heidetuin wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.