Pioenroos staat in mei op de Bloemenagenda

Pioenroos staat in mei op de Bloemenagenda

Geen bloem illustreert zo passend de bloeikracht van mei als pioenroos. De knoppen zijn bollen samengebalde energie die, als ze eraan toe zijn, in een mum van tijd opengaan en heerlijk geuren. De enkele pioenen tonen dan een sprookjesachtig hart, de dubbele produceren een vrolijke, volle ragebol van zachte blaadjes. Ze kunnen een diameter van 15-18 cm hebben en worden vooral aangeboden in wit, verschillende kleuren roze en bordeaux. Ze bloeien in mei en juni en vormen een romantisch voorproefje op de zomer.

Herkomst 

Pioenen komen uit China en kwamen rond 1785 naar Europa. Ze behoren tot hun eigen familie (Paeonia) met maar één geslacht: de pioenroos, die ondanks de naam niets te maken heeft met rozen. 

Keuze assortiment

De keuze in pioenrozen is groot, er zijn honderden cultivars. Naast wit, roze en bordeaux komen ze ook voor in lila, zalm (deze is als match voor Living Coral, de Pantone Kleur van 2019, extra gewild), zachtgeel en rood. De bloemvorm kan variëren van gevuldbloemig, enkelbloemig en anemoonbloemig. Veel pioenen hebben een zeer sterke zoete geur, die de bloemen nog eens extra aantrekkelijk maakt. Spectaculair is altijd de metamorfose van een knop van zo'n 3 cm doorsnee, die een bloem kan worden met een diameter van wel 15 cm. 

Verzorgingstips voor professionals

Gebruik brandschone vazen of emmers, bewaar de pioenen koel en op een laagje water met bolbloemenvoeding. Let op dat de bloemen niet vochtig worden door een te hoge luchtvochtigheid (RV) of door condensatie door temperatuurwisselingen. Dit zal Botrytis in de hand werken, een schimmelaantasting die de sierwaarde snel kan doen verminderen. Bij pioenen wordt dit vaak smet genoemd, het is te zien aan kleine bruine plekjes op de bloemen of het blad. Pioenroos staat in mei op de Bloemenagenda

Tags: